De cara a l’imminent creació del “banc dolent” el Banc d’Espanya ha posat deures als bancs. Abans de final d’any hauran de complimentar una llarga llista de característiques de cada un dels habitatges, edificis, naus, terrenys i tota mena d’immobles. Caldrà informar de les dades de la darrera taxació realitzada (valor, compliment de ECO 805/2003, mètode aplicat, condicionants, advertències,…), quants pisos queden per vendre en una promoció, el seu valor brut quan el van adquirir i les seves posteriors correccions per deteriorament, si es troben llogats, etc. El qüestionari arriba a detallar aspectes com l’orientació, tipus de calefacció o l’existència de sistemes de seguretat, armaris encastats, estenedor o pistes esportives. Un total de fins a 178 dades en cada cas. En base a tota aquesta informació hauria de ser més fàcil entendre la naturalesa dels actius tòxics que aniran a parar al “banc dolent”.
Donat que la normativa demana que cada traspàs s’acompanyi d’una taxació individual dels actius, l’operació podria allargar-se durant mesos. A Irlanda, la constitució del ‘banc dolent’ va allargar-se durant dos anys.  Des de l’Associació Professional de Societats de Valoració (ATASA), a la qual pertany ARQUITASA, es calcula que per el transvasament dels actius tòxics de la banca intervinguda (Catalunya Caixa,  Banc de València, Novagalicia i Bankia) que acumulen immobles i solars per valor de 67.000 milions d’euros, “el termini de treball es podria estimar en prop d’un trimestre” sempre que es disposi de la informació necessària.
Com ja hem comentat altres vegades la proximitat de la sortida de la crisi està estretament lligada a la velocitat de descens del valor dels pisos implicats en la bombolla immobiliària i no hi haurà creixement fins haver tocat fons. Amb el “banc dolent” serà la ‘troika’ qui marcarà el ritme de la liquidació de la bombolla. Ara com ara el text parla d’assignar als actius un ‘valor raonable’ en lloc d’un ‘valor de mercat’ cosa que fa pensar una desacceleració en el desinflament de la bombolla, de fet es preveu que el ‘banc dolent’ disposi de fins a quinze anys per gestionar-ne la venda. S’espera que la momentània retirada del mercat dels actius dolents i la seva venda pausada sanegi el negoci immobiliari i eviti que els actius sans hagin de suportar el llast dels actius contaminats.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *