ExcedentEntre els principals damnificats de l’explosió de la bombolla immobiliària trobem tots els sectors relacionats amb la construcció. Entre aquests, amb els promotors al capdavant, veuen amb bons ulls els primers moviments dels bancs a poc a poc estan reobrin l’aixeta del finançament hipotecari (segons dades de notariado.org aquest Febrer s’han concedit un 36% d’hipoteques per compra d’habitatge que el Febrer anterior). En conseqüència comprovem que s’està aturant la caiguda en el nombre de compravendes d’obra nova que sembla estabilitzar-se al voltant de les 150.000 operacions anuals a Espanya.

Tot i així l’increment de la demanda és una condició necessària però no suficient per reactivar el sector de la construcció. Primer caldrà avançar encara més en la lenta absorció de l’excedent d’obra nova generat durant la bombolla, si més no, la part que sigui vendible.

Post_Visats_Compravenda_01cat_72Per comprovar la velocitat d’absorció de l’excedent d’habitatges d’obra nova generat durant la bombolla, hem elaborat aquest gràfic comparatiu amb dades extretes de l’anuari de registradores.org on comparem el número de visats d’obra nova d’habitatge i les compres d’habitatges d’obra nova, deixant excloses d’aquesta comparativa les compravendes d’habitatge usat que són irrellevants pel que fa a l’absorció de l’stock d’obra nova)

Així, veiem com el nombre de visats d’habitatge  va ser l’any passat de 33.869, un 3% del que es va visar el 2006, mentre que el mateix 2013 se’n van vendre fins a 152.225. Deixant endarrere el milió d’habitatges construïts i no venuts durant el període 2005-2007, comprovem que els darrers 5 anys les vendes s’han mantingut relativament estables, han sigut de l’ordre del triple dels visats i s’ha anat absorbint l’stock a un ritme superior als 100.000 anuals, computant un total d’absorció d’uns 650.000 habitatges.

Podem considerar doncs que hem recorregut ja una bona part del camí i que l’excedent pendent no és tant elevat com sembla, sobretot si tenim en compte que una bona part d’aquests seran enderrocats i una gran part de la resta es troben ja destinats a lloguer i ja ocupats.  A més a més, el repartiment d’aquest excedent no és homogeni i de la mateixa manera que hi pot haver territoris amb edificacions inabsorvibles, hi ha indrets on previsiblement el sector de la construcció aviat haurà de donar resposta a una demanda finalment normalitzada.  Com ja hem dit en altres ocasions, els arquitectes aprofitem per recordar que ja estem llestos per dibuixar els pisos que  haurem de tenir acabats el 2016 o serà urgent que algú comenci a pensar com gestionarem la propera bombolla immobiliària.

Article escrit per Joan Pineda i Munné, arquitecte i pèrit judicial
Notícies relacionades:
Més d’un de cada deu compradors d’habitatge és estranger
L’evolució del preu del sòl en la crisi immobiliària
L’hora de vendre el pis?
L’hora de comprar pis?
Banc Sabadell comença a apujar el preu dels immobles
El preu dels pisos a Barcelona ha deixat de baixar
El preu d’oferta de l’habitatge s’estanca durant el 2013
Un vídeo per explicar què és SAREB
Probablement la millor opció per taxar una herència
Bona part de l’estoc d’habitatges s’enderrocarà
Ampliem les nostres oficines
Una visió global i interactiva dels preus de l’habitatge
La recuperació de l’activitat immobiliària
Malgrat el boom, en els darrers 10 anys no hem visat més habitatges que en els 60′s o 70′s
100.000 pisos buits no són tants 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *