111_Plusvalua_G
Tot i que molta gent no n’és conscient fins que s’hi troba, qui ven un pis, una casa o un terreny haurà de pagar l’ IIVTNU (Impost sobre l’Increment del Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana) més conegut com a plusvàlua municipal.
Un impost que grava l’increment del valor del sòl en el anys que la persona ha estat propietaria del bé immoble. Aquest increment es calcula en base al valor cadastral assolint uns imports que actualment poden arribar a ser molt importants si la darrera revisió de les ponències cadastrals al municipi en qüestió s’ha fet durant la bombolla.

La paradoxa
El desfassament de les revisions cadastrals a l’alça i la realitat de mercat en descens porta actualment a situacions paradoxals en les que un propietari ven un pis per un import similar o inferior a la seva compra mentre que el valor cadastral és superior i el municipi li reclama una plusvàlua elevada.

La solució
Si la venda no ha produït plusvàlues es podrà recórrer, però atenció: els valors que cal comparar no són el valor de compra amb el valor actual de venda, si no el valor del sòl en els moments de la compra i de la venda actual. No és una diferència banal, tenint en compte que avui el cost de construcció és més elevat que fa una dècada, ens podem trobar perfectament que a mateix valor de venda tinguem avui un valor de sòl molt menor que fa deu anys.
A Catalunya, País Basc o Madrid, els jutges estan ja obligant als Ajuntaments a tornar l’import de l’impost en casos d’inexistència d’increment.

Reclamar
El ciutadà té només un mes per reclamar des de la seva recepció. Per fer-ho necessitarà justificar, amb taxació oficial, el valor real del sòl en el moment que va obtenir la titularitat de l’immoble i en el moment de la venda. En aquest cas és recomanable comptar amb els serveis d’una Societat de Taxacions Homologada com és ARQUITASA.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *