Deloitte ha publicat els resultats d’un estudi segons el qual 8 províncies espanyoles (Àlaba, Cantàbria, Guipúscoa, La Corunya, Madrid, Navarra, Valladolid i Biscaia) recuperaran en breu l’activitat immobiliària, mentre que Barcelona, València, Sevilla i Balears es trobarien entre les primeres posicions d’una segona fase. Lleida i Tarragona formarien part també d’aquest segon període mentre que Girona es recuperaria més tard.

L’estudi es basa en el creuament de diverses dades macroeconòmiques com l’atur i creixement de la població, etc i per altra banda les dades del mercat immobiliari com el preu de l’habitatge en relació a la renda familiar i l’estoc de pisos nous a la venda.

Un dels punts forts de Barcelona província per entreveure la recuperació és el seu moderat estoc d’habitatges ja que tot i tenir una de les xifres absolutes més elevades (60.077 unitats), en relació a la seva població té menys d’onze pisos nous per miler d’habitants, lluny dels 37 de Toledo o els 89 de Castelló.

En canvi, el que segons Deloitte frenaria encara la recuperació és l’elevat preu d’aquests habitatges en relació a la renda disponible familiar. Amb la baixada continuada de preus de taxació dels darrers anys, la taxa d’esforç de les famílies (renda familiar destinada a la hipoteca) ha disminuït notablement fins a situar-se a una mitjana del 34,3% a nivell de l’Estat. Malgrat això, donat l’encara elevat preu de l’habitatge,  Barcelona té la taxa d’esforç més elevada d’Espanya junt amb Guipúscoa. En canvi té una de les taxes més baixes d’Espanya, per sota del 30%.

Articles relacionats:
Malgrat el boom, en els darrers 10 anys no hem visat més habitatges que en els 60’s o 70’s
100.000 pisos buits no són tants 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *