Segons dades de fa dos mesos, que caldrà actualitzar amb les importants vendes del darrer trimestre de 2012, Catalunya tenia 81.586 pisos nous buits. Una ràtio de d’onze habitatges nous buits per habitant. Aquest excés d’oferta, suposadament, és el causant de la constant davallada de preus que observem des del 2008. Ara bé, si ho mirem en detall el parc sobrer d’habitatges no està repartit homogèniament ni territorialment ni pel que fa a l’ús ja que bona part d’aquests habitatges són segones residències o es troben en municipis amb poca demanda. En canvi podem comprovar que la ràtio de pisos nous buits per habitant a la ciutat de Barcelona està lluny d’aquells 11 per habitant i es troba ben just a 3 per habitant. Així doncs hem de concloure que, com a mínim a Barcelona, el desequilibri oferta-demanda no ve per el tant vilipendiat estoc d’habitatges si no per la impossibilitat d’obtenir crèdit.

Així i tot, l’únic racó del mercat que s’escapa d’aquest cercle viciós i les taxacions resisteixen és el segment del luxe, els immobles i localitzacions ‘top’ amb pretendents d’Europa i d’Estats units que veuen Barcelona com una oportunitat i fan que l’obertura de botigues de luxe i compra d’immobles singulars a Barcelona sigui  un degoteig constant: Liu Jo, Stella Mcartney, aple,… De fet, s’han comptabilitzat l’any 2012 a Barcelona fins un total de 13 operacions per valor de 400 milions d’euros, sobretot en locals o edificis terciaris nous o reformats en localitzacions de gamma alta. Un dels inversors que ja fa temps que s’ha fixat en el Passeig de Gràcia és Amancio Ortega amb la seva societat d’inversió immobiliària Pontegadea, que comprant l’edifici on Apple acaba d’obrir botiga a la plaça de Catalunya, i també un local al passeig de Gràcia. També a Passeig de Gràcia, el local més car de Catalunya, s’ha venut aquest 2012. La majoria d’aquests inversors han estat family offices (societats d’inversió de caràcter familiar) catalanes o espanyoles.

La Generalitat de Catalunya ha pogut beneficiar-se de la situació engegant un pla de venda de patrimoni per reduir el dèficit que s’ha concretaten la venda de la seu de Territori i Sostenibilitat, a l’avinguda de Josep Tarradellas per 52 milions o la la seu de la direcció general de Medi Natural i l’Agència de Residus de Catalunya per 14,5 milions d’euros  i un edifici al carrer Muntaner per 2,5 milions. En paraules de Francesc Homs: “Cada euro que ingressem és un euro que deixem de retallar”

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *