Malgrat els rumors que anunciaven una eliminació retroactiva de totes les deduccions en habitatge, ahir es va anunciar que l’eliminació de la deducció per la compra d’habitatge habitual serà efectiva a partir de 2013. Finalment els 2.523.000 d’euros d’estalvi que hauria proporcionat la retroactivitat no compensaven els efectes negatius que hauria causat com un menor poder adquisitiu de les famílies i un més que probable augment d’hipoteques sense pagar.
La deducció per tant segueix vigent el 2012, és a dir, es mantindrà per als habitatges habituals adquirits aquest any de manera que el contribuent que compri un habitatge durant aquest any podrà deduir fins a 1.350 euros a l’any, o 2.700 en el cas de parelles .

Com afectarà la deducció?
La situació actual recorda la viscuda a finals de 2010 quan es va anunciar la supressió de la deducció a partir de 1 de Gener de 2011 i es van incrementar notablement les vendes. És raonable pensar que els interessos de compradors i tornin a confluir per treure profit de la situació i tot a preus notablement inferiors als de llavors.
A part de l’important estalvi fiscal que suposarà la mesura per a l’Estat, s’espera que en el primer semestre de 2013 provoqui una acceleració en la caiguda dels preus de venda de l’habitatge, fase que els experts consideren necessària ja que és del tot impossible reactivar un mercat amb els preus en descens. La reactivació real de la venda immobiliària no es produirà fins que els preus tornin a pujar naturalment. En aquest context qualsevol mesura que ajudi els preus a tocar fons, que podem estimar en un descens de l’ordre del 40% respecte 2007, serà una bona notícia.

Taxacions – Tasaciones  

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *