Si bé sabem que una grip dura una setmana o set dies, encara ara no sabem fins quan ha de durar la crisi en la que estem instal·lats. El que sí comença a semblar clar és que no hi haurà pas endavant fins que la davallada de preus hagi tocat fons i que el ministre De Guindos està disposat a accelerar el procés.

Ja ens alertaven en el discurs d’investidura que la dubtosa valoració dels actius menys líquids com solars  o promocions aturades podria estar “impedint un accés adequat de les entitats financeres als mercats, i a la vegada, contaminen la credibilitat del deute públic”, i ens anunciaven “mesures que suposaran l’assumpció de pèrdues latents o ocultes” que encara no han estat assumides.

Per acabar amb els dubtes sobre la valoració d’actius immobiliaris que sumen prop de 320.000 milions d’euros i que “afecten a l’accés als mercats majoristes i també a la prestació de crèdit“, s’obligarà les entitats financeres a dotar-se abans d’acabar l’any amb una provisió total de 50.000 milions sobre actius immobiliaris problemàtics i no problemàtics. Per De Guindos aquesta seria la xifra global del “problema immobiliari” espanyol: 50.000 milions, un 4% del PIB.

S’espera que aquestes mesures empenyin a la banca a posar a la venda immobles de la seva cartera literalment al preu que sigui, cosa que hauria d’empènyer a la baixa el conjunt del mercat. És altament probable que això sigui així o com a mínim que contribueixi a fer encara més gran el ja ample diferencial que trobem entre els valors d’oferta i els preus de venda final. Durant el proper any, qui vulgui vendre haurà d’assumir renunciar a un 20-35% de valor ofertat o resignar-se a esperar alguns anys més. Com resumia Fernando Encinar en el seu twitter: “Si vendes una casa y tienes una oferta, por agresiva que te parezca, acéptala! Coge el dinero y corre”. És previsible que aquesta nova situació serà aprofitada per particulars i inversors que portaven anys esperant el moment propici.

També hauran d’esperar aquells que desitgen una reactivació en el gremi dela construcció. Si bé aquestes mesures poden fer menys llunyà el reinici d’aquesta activitat, sembla clar que amb els preus de venda que assolirem i amb els costos de construcció actuals, no es detecta encara oportunitat de negoci.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *